www.ccbank.bg

Архив

Архив /

Г.Бисерински: Волатилни външни пазари и догодина

От днес започва публичното предлагане на фонд, инвестиращ в акции на компании, които редовно разпределят печалбите си - ДФ „Селект Дивидент“.

В тази връзка изпълнителният директор на "Селект Асет Мениджмънт" Георги Бисерински заяви в интервю за Profit.bg, че са поставени 7 критерия, на поне пет от които трябва да отговарят публичните компании, за да бъдат включени в портфейла на фонда.

Компаниите трябва да отговарят на пет от критериите, свързани с качеството, големината и мащабите като приходи и печалби. По-интересните критерии са тези дружества да имат поне 500 милиона пазарна капитализация; да имат сравнително ниски съотношения на P/E и P/B и др.

През последните пет години те трябва да са били на печалба, като съответно са изплащали дивидент. Тоест цялата философия на фонда е, че е ориентиран към компании, които са достатъчно големи и развити и имат наложена дивидентна политика през годините.

За съжаление, критериите, които сме поставили са доста високи и няма български компании, които да отговарят на тях. Алокациията на активите е основно към развитите пазари, съобщи още Бисерински.

Първоначалният портфейл, който сме направили и върху който са правени тестовете, за да се стигне до изводите, че този фонд е добра алтернатива, е със следното разпределение – 40% от активите са в САЩ, 20% - в Германия, 15% в Западна Европа, без Германия, около 10% във всички останали страни – Азия и останалите ще са по депозити.

Високите лихви, които в момента се плащат по депозитите, са една от причините да няма интерес към останалите инвестиционни алтернативи, смята изпълнителният директор на "Селект Асет Мениджмънт".

Облагането на дивидентите с данък най-вероятно ще доведе до охлаждане на този интерес и вероятно това би имало положителен ефект върху фондовия пазар. Това, макар и необходимо, не е достатъчно условия, обаче, според Бисерински.

По-силен инвеститорски интерес очаквам, когато се успокоят пазарите. Не смятам, че този момент е настъпил все още, добави още той.

Капиталовите пазари през следващата година ще останат изправени пред много въпросителни, затова очаквам те да останат волатилни. Това важи за външните пазари. У нас, както се вижда от доста години, нищо не се случва. Независимо, че има нови емисии, интересът е първоначален, купуват се едни акции, след което този интерес при вторичната им търговия не се повтаря.

Дълговите въпроси в Европа и търговският дефицит в САЩ вещаят една по-нататъшна волатилност за тези пазари, което прави стратегията на фонда подходяща за тези условия.

Много се надявам продажбата на БФБ да бъде свързана и с подсигуряването на възможност за повече инвестиции за българските играчи. На пазара очаквам да се предложат нови продукти, които да можем да си купуваме от България. Надявам се една такава продажба до доведе до наваксване на родния пазар, завършва Бисерински.

Източник: profit.bg